Tartalom   

Rendezvény sorozatot kezdeményezünk
a magvak és gabonák termesztésének és fogyasztásának
táplálkozás élettani valamint élelmezésgazdasági haszna és lehetőségei a 3. évezred első századában Magyarországon
témakörben.

   Jelentkezés   

Együttműködési szándéknyilatkozat.doc (36 kB)
Köles Jelentkezési lap.doc (38 kB)

  Ajánlás   

Idén van társaságunk elnökének, Benda Kálmán történész, akadémikus születésének 100. évfordulója.
Emberségét, világnézetét, szolgálatát idézve, rendezvényeink létrehozásával, a szerkesztés szemléletével az emlékét őrizve, a munkásságát folytatjuk.

Benda Kálmánról részletesebben

  A tanácskozásról   

A rendezvény célja
Köles reneszánsza rendezvényeiről
A tanácskozás időbeosztása
Köles Jelentkezési lap.doc letöltése (38 kB)

  A kölesről   

Köles a lexikonokban
A köles szerepe a gabonakonyhában

  Tanácskozás témái   

1. Történelmi emlékek

Témavezető:
            Dr. Andrásfalvy Bertalan
            Dr. Andrásfalvy Bertalan: Hozzászólás Gyulai Ferenc
                                       előadásához (A köles története
                                       Magyarországon)

                                       Letölthető .doc (95 kB)

Előadók és előadások:
            Dr. Gyulai Ferenc: A köles története Magyarországon

Olvasmányok:
            Dékány Diana: A köles története Magyarországon (1999)
                                       Letölthető .pdf (5,88 MB)
            Bellon Tibor: A köles termesztése és keleti párhuzamai
                                       (1981)

                                       Letölthető .pdf (2,69 MB)

2. Növénytermesztés, mezőgazdaság

Témavezető:
            Dr. Mézes Miklós

Előadók és előadások:
            Dr. Tirczka Imre: Ökoköles termesztés tapasztalatai a
                                           Babatvölgyben

            Dr. Blaskó Lajos: A köles termesztés tapasztalatai a
                                           DE AGTC Karcagi Kutató Intézetében
            Dr. Roszík Péter: A köles az ökológiai gazdálkodásban

Olvasmányok:
            Dr. Mézes Miklós: Bevezető gondolatok a köles
                                       termesztéséről és felhasználásáról a
                                       takarmányozásban és az élelmezésben

                                       Letölthető .doc (77 kB)

3. Malomipar

Témavezető:
            Dr. Véha Antal

Előadók és előadások:
            Dr. Léder Ferencné: A köles hagyományos és új                                       élelmiszeripari feldolgozási technológiái
            Dr. Mészáros Ferenc: A köles hántolása és a hántolás gépei

Olvasmányok:
            Méri István: Árpad-kori gabonaőrlő és kenyérsütő
                                      berendezések (1970)

                                      Letölthető .pdf (3,15 MB)
            Vajkai Zsófia: Malomtípusok és a molnár mesterség a
                                      XIX. századi Magyarországon 1 (1981)

                                      Letölthető .pdf (6,54 MB)
            Vajkai Zsófia: Malomtípusok és a molnár mesterség a
                                      XIX. századi Magyarországon 2 (1981)

                                      Letölthető .pdf (1,71 MB)
            Balázs György: Vízimalmok, szélmalmok, szárazmalmok
                                      a 18-19. században (1998)

                                      Letölthető .pdf (2,34 MB)
            Balázs György: Vízimalmok, szélmalmok, szárazmalmok
                                      a 18-19. században, jegyzetek (1998)

                                      Letölthető .pdf (534 kB)
            Balázs György: Szárazmalmok a Kárpát-medencében a
                                      XVIII-XIX. században (1992)

                                      Letölthető .pdf (4,78 MB)
            Balázs György: A csapodi szárazmalom 1 (1985)
                                      Letölthető .pdf (9,35 MB)
            Balázs György: A csapodi szárazmalom 2 (1985)
                                      Letölthető .pdf (5,95 kB)
            Palov József: A szarvasi szárazmalom (1990)
                                      Letölthető .pdf (83,2 MB)
            Balázs György: Tiprómalmok a Kárpát-medencében a
                                      XVIII-XIX. században 1 (1987)

                                      Letölthető .pdf (9,87 MB)
            Balázs György: Tiprómalmok a Kárpát-medencében a
                                      XVIII-XIX. században 2 (1987)

                                      Letölthető .pdf (7,62 MB)
            Balázs György: Tiprómalmok a Kárpát-medencében a
                                      XVIII-XIX. században 3 (1987)

                                      Letölthető .pdf (130 kB)
            Balázs György: Taposómalmok a Kárpát-medencében a
                                      XVIII-XIX. században (1990)

                                      Letölthető .pdf (4,98 MB)

4. Élelmezéstudomány

Témavezető:
            Dr. Salgó András

Előadók és előadások:
            Dr. Tömösközi Sándor - Bagdi Attila: Hántolt és
                                       hántolatlan köles táplálkozástani
                                       jellemzése és köles hozzáadásával készült
                                       tészta funkcionális tulajdonságainak
                                       vizsgálata

Olvasmányok:
            Dr. Tömösközi Sándor et al: Protein characterization and
                                      nutrient composition of hungarian proso
                                      millet varieties and the effect of
                                      decortication (Magyar kölesfajták
                                      fehérjéinek jellemzése, kémiai összetétele,
                                      és a hántolás hatása)

                                      Letölthető .pdf (4,12 MB)

5. Táplálkozásélettan

Témavezető:
            Dr. Lugasi Andrea

Előadó és előadás:
            Dr. Szabó János: Az epigenetika és a táplálkozás

Olvasmányok:
            Dr Aradi Erzsébet: Sikértelen siker - avagy miért                                        együnk kölest.ppsx
                                       Letölthető .ppsx (875 kB)

6. Italok kölesből

Témavezető:
            Dr. Hegyesné Vecseri Beáta

Előadók és előadások:
            Kiss Zsuzsanna: Sörkészítés technológiájának kidolgozása                                        kölesből

Olvasmányok:
            Kiss Zsuzsanna - Hegyesné dr. Vecseri Beáta: Alternatív                                        alapanyagok a söriparban.pps
                                       Letölthető .pps (2,81 MB)
                               *** : Beer Up, az osztrák gluténmentes sör.doc
                                       Letölthető .doc (738 kB)
            Eneje - Obiekezie - Aloh - Agu: Effect of milling and                                        mashing procedures on millet malt wort                                        properties (2000)
                                       Letölthető .pdf (2,81 MB)
            Agu: Comparative Study of Experemental Beers Brewed                                        from Millet, Sorghum and Barley Malts
                                       Letölthető .pdf (2,81 MB)
            Dykes - Rooney: Sorghum and millet phenols and                                        antioxidants (2006)
                                       Letölthető .pdf (2,81 MB)

7. Fogyasztási szokások

Témavezető:
            Dr. Kisbán Eszter

Előadók és előadások:
            Alpári György: A fogyasztói szokások változása a
                                      közétkeztetésben a 70-es évektől napjainkig

8. Vidékfejlesztés, falusi turizmus

Témavezető:
            Dr. Szabó Géza

Előadók és előadások:
            Dr. Csizmadia László: Vidékfejlesztés, Falusi- és
                                      Agrárturizmus

9. Köles piaca és piackutatása

Témavezető:
            Dr. Kapronczay István

Előadók és előadások:
            Dr. Györe Dániel: A köles bel- és külpiaca

Olvasmányok:
          Statinfo: Köles terméseredmények 2000-2011.xls
                                  Letölthető .xls (302 kB)

 Ételbemutató és kóstolás 

Ételek és receptek:
          Ételbemutató és kóstoló ételei 2013. október 25-26-án
                                  Letölthető .doc (122 kB)
          Köles szeminárium receptjei
                                  Letölthető .doc (195 kB)

Ételkészítők:

Ollé Sándor pék

Garaczi János szakács

Nyers Csaba szakács

Szabó Imre szakács

Zila László cukrász

Kiss Zsuzsanna

Szilágyi András sörfőző

   Nézni és olvasnivalók   

Cikkajánló

Könyvajánló

Humorajánló

   Termékek   

Kölesből készült termékek

   Sajtóletöltések   

Sajtótájékoztatás.doc (524 kB)
Javasolt témák és címek a köles rendezvényekhez.doc (171 kB)
A kölesről olvasható.doc (125 kB)
Benda Kálmán elnökünk születésének 100 évfordulója.doc
(394 kB)

Az ÓMT-ről.doc (115 kB)
Közösségi ünnepünk Our Community Event.doc (208 kB)
Sajtóközlemény a Duna Ünnepéről 2013.doc (540 kB)

   Kapcsolat   

Levél: Dr. Juhász Ágnes   Dr. Juhász Ágnes   Tel.: 06-303-432-953
Levél: Bóta László   Tel.: 06-30-424-6371