Ollé Sándor

Ollé Sándor

"Magyarország első biopékmestere"

Első pékségét 1992-ben hozta létre, amely akkor még hasonló alapanyagú péktermékeket kínált, mint amit a boltok nagy többségében találunk: finomított alapanyagok, malátával színezett barna kenyerek és egyéb, széles körben használt összetevők, melyeket az emberek többsége ma is fogyaszt. 1996-ban azonban jelentős életmódváltás állt be az életében: új életszemlélettel, gondolkodásmóddal ismerkedett meg, és ahogy egyre nyitottabb lett az új dolgok iránt, saját élete is új élményekkel gazdagodott, és új irányt vett. Ráébredt arra, hogy az életnek vannak olyan fontos területei, melyre társadalmunkban méltatlanul kevés súlyt fektetünk. Elkezdett olyan, az életünk minőségét alapvetően meghatározó szempontokról gondolkodni, amelyek túlmutatnak a fogyasztói társadalom által diktált viselkedésmintákon. A testi és lelki fejlődés fontossága, az erőszakmentesség és ennek részeként az egészséges és vegetáriánus táplálkozás saját életének vált alapjává. Így szinte hozta magával az élet, hogy elkezdett azon munkálkodni, hogyan tudná az embereknek ezeket az elveket és az egészséges életmódot a termékei révén is hirdetni.

Először kisebb tételben kezdték a teljes őrlésű péktermékek előállítását. Kezdetben nehezen találtak megfelelő minőségű biogabona-beszállítókat. Próbálkoztak teljes őrlésű liszt előállításával is. Erre akkor nem találtak igazán felvevőpiacot, hiszen a nagyipari méretekben gyártóknak a tartósított, finomított alapanyagok tárolása és felhasználása sokkal gazdaságosabb. De nem adta fel elképzeléseit a kezdeti nehézségek hatására, és az sem zavarta, hogy szakmai körökben is sokan csodabogárnak tartották. Megkezdte vállalkozásának átalakítását. A biogabonákat beszállító gazdákkal közösen tanultak, fejlődtek, és ma már évtizedes együttműködés áll mögöttük. A magyar biogabona világszínvonalú. Mégis jelentős részét nem magyar vállalkozók vásárolták fel, hanem a német és osztrák piacra ment. Ezért felvevőpiacukat és vevőkörüket folyamatosan bővítették, így már 2002-ben elmondhatták vállalkozásukról, hogy száz százalékban biopéktermékeket állítanak elő. Abban, hogy a vállalkozás jelenlegi formájában sikeres lehessen, nagy szerepet játszik az első tíz év eredményes nem biotevékenysége is, amely biztos gazdasági alapokat jelentett tervei megvalósulásához.

A Piszkei Öko Kft a Biokontroll által minősített alapanyagokat magyar biogazdáktól szerzi be, és törekszik a hosszú távú együttműködés kialakítására velük, mellyel a beszállítóknak is biztosítja a stabil működés lehetőségét. Az alapanyagokból maga állítja elő a teljes őrlésű gabonát és most már hidegen sajtolt napraforgó olajat is. A gabonatárolás során sem használnak semmilyen vegyszert, elektromos riasztóval tartják távol a kártevőket.